Het nieuwe tv seizoen is aangekondigd. Ik las het in de krant, want wie kijkt er nog tv? De ouderen! In Nederland kijken 65-plussers meer dan 4,5 uur per dag televisie. 4,5 uur! Dat is exclusief toiletbezoek en what’s appen tegenwoordig een gemiddelde netto werkdag. In die tijd staat de wasmachine die je 4,5 uur geleden online bestelde al zijn eerste was te draaien en hebben mijn vrouw en ik al lachend 3x ruzie gehad én het weer goedgemaakt. De jeugd snackt hooguit nog wat fragmenten op YouTube, TV is voor degenen van voor 1998, zeggen ze. De 65-plussers voorop. Dat zullen we weten. Er is een grijze tv-tsunami op komst.
André Hazes jr. gaat ouderen koppelen in een datingshow (werktitel: ‘Oudje zoekt vrouwtje’). In Wij zijn er bijna! trekken senioren door Europa, André van Duin steelt onze harten in Hendrik Groen, Gerard Joling helpt zijn leeftijdsgenoten door de audities bij The Voice Senioren ex judoka Dennis was de ideale kleinzoon in De wereld rond met 80-jarigen. Tot zover het vrolijke deel van de doelgroepprogrammering. We mogen ook uitkijken naar Last Days over doodgaan, Uit Coma en Een poging tot vrolijk verval over Alzheimer. TV bonzen hebben het over “erkenning van een vergeten doelgroep”, maar ik krijg er een beetje raar gevoel bij. “Kijk eens hoe schattig; er zijn zelfs bejaarden die verliefd worden, in een vliegtuig stappen of kunnen zingen!” Het wordt een beetje aapjes kijken. Alsof je vooral om ouderen kan lachen of ze knuffelen, zoals een puppy labrador.
Mijn scepcis werd aangewakkerd toen ik afgelopen week op bezoek ging bij een mevrouw die een boze brief had geschreven over mijn eerste column op deze plek. Ook over ouderen toevallig. Ik schreef toen dat ze weleens onvriendelijk in het verkeer waren. Dat was verkeerd gevallen. Ik dacht nog, ik geef een CD en een warme hand en ik kan weer door. Maar dat ging zomaar niet. Voor ik het wist zat ik op de bank bij deze 93-jarige mevrouw. Ze was scherp, slim en helder. We werden het niet helemaal eens, maar nadat ze mij de waarheid had verteld werd het een gezellige middag met frisse inzichten over actuele kwesties en rake citaten uit een rijk oevre van dichters. Deze dame was allerminst ‘schattig’ maar gewoon een hele eigentijdse vrouw met moderne opvattingen en een schat aan zinnige levenservaring. Ik hing aan haar lippen, maar ze moest door.
Ze zat namelijk midden in het terugkijken van het interview van Twan Huys met ex pornoactrice Stormy Daniels. “Wat een moedige vrouw, een boegbeeld voor het feminisme!” Over bijblijven gesproken. Ik vroeg naar het geheim van haar jeugdigheid. “Plannen blijven maken en om jezelf lachen” zei ze. “Soms lig ik hier onderaan de trap te gieren als ik weer eens ben gevallen. Kijk ik wel eerst of alles er nog aan zit natuurlijk. Hahaha!” Kijk, dat is nog eens mooi oud worden. Denk niet dat ze veel van de nieuwe programma’s gaat kijken. Missschien wat op Youtube.
Richard Kemper
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★