Ben ik nou echt de enige die niet met Max Verstappen op een foto staat? Toen ik afgelopen week door Instagram scrollde, zag ik werkelijk iedereen die ooit in een panel, quiz of soap heeft gezeten een foto van zichzelf, zij aan zij met Max, posten. Dat hij afgelopen jaren nog tijd had om te trainen is een wonder. Wat willen al die ‘besties’ van Max daar eigenlijk mee zeggen? ”Ja, ik ken hem.” of “Eigenlijk is dit WK een beetje van ons samen”? Wonderlijk. Er waren ook opvallend veel mensen die een filmpje postten terwijl ze heel hard aan het juichen waren. Na het ‘planken’ en de ‘Icebucket challenge’ hebben we kennelijk iets nieuws. Jezelf filmen terwijl je volledig uit je plaat gaat omdat een Limburgse jongen heel hard rondjes rijdt in een land waar politieauto’s Ferrari’s zijn. Waarmee ik niks wil afdoen aan de geweldige prestatie van ‘onze’ Max die overigens half Belg is en in Monaco woont omdat ie Nederland een heel mooi land vindt, maar daar liever niet aan mee betaalt. Maar dit terzijde.
Ik zag filmpjes waarin Heemsteedse vrouwen met pantykousjes op de bank sprongen en begonnen te gillen alsof de drie dwaze dagen bij de Rituals waren begonnen. Ze kusten hun kinderen, sprongen sinds tijden weer eens in de armen van hun mannen die niet wisten wat ze overkwam en er werden zelfs traantjes geplengt. Zijn dit allemaal mensen die sinds jaar en dag het wel en wee van de Formule 1 op de voet volgen? Of wordt iedereen gewoon meegesleept in een nationaal orgasme omdat ons trotse land eindelijk even de beste van de wereld is. Hebben we deze uitlaatklep even nodig met z’n allen? Voor een keer niet bungelend onderaan alle boosterprik-lijstjes, maar fier bovenaan. Een ding is duidelijk, jezelf filmen terwijl je huilt en gilt, levert niet de meest flatteuze plaatjes op. Ik ken foto’s van Martin Meiland op het toilet die charmanter zijn.
Je zou het bijna vergeten met zoveel tweespalt over een prikje, maar als het erop aankomt zijn we dus gewoon kuddedieren. Afgelopen week vooral hyena’s trouwens. We doken op Borsato die als een stuk vlees in onze troep werd gegooid om hem aan stukken te scheuren. Niemand weet precies hoe en wat, maar dat dondert niet. Liedjes waarop we elkaar ten huwelijk vroegen of onze dochters naar het altaar brachten worden niet meer gedraaid, concertfoto’s worden verscheurd, donaties aan goede doelen stopgezet. Dezelfde schouders die ons gister nog naar de hemel tilden, worden nu onverschillig opgehaald als we worden vermorzeld door nog niet bewezen beschuldigingen. Het kan snel gaan in ons trotse landje.
Vraag ook maar even aan Amalia, die vorige week nog applaus ontving voor haar debuut in de Raad van State en deze week het halve mestoverschot over zich heen kreeg omdat ze een feestje gaf. Mijn vaderhart vindt dat we niet zo moeten zeiken. Ik denk weleens dat mensen die anderen zo fanatiek aanspreken op het feit dat ze zich niet aan de regels houden zelf niet zoveel vrienden hebben. Anders zouden ze wel iets meer begrip hebben. En je mag het niet hardop zeggen, maar iedereen die om zich heen kijkt weet het, de meeste leuke mensen huggen zelfs alweer een tijdje. Handig? Nee. Begrijpelijk? Absoluut. Omdat we juist in spannende tijden een ding het allerhardste nodig hebben: elkaar. Moet dat anders? Ja. Gaat dat lukken? Ik ben bang van niet. We zijn nu eenmaal kuddedieren. En die staan (of liggen) het liefst dicht bij elkaar. Desnoods op de IC. Kortom: iets minder kuddegedrag is altíjd verstandig.
Richard Kemper
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★