Wij moesten echt even afkoelen van Nederlandse temperaturen en dus zijn we naar koelere regionen gevlucht; de Côte d’Azur in Zuid Frankrijk. Met een schamele 31 graden een verademing. En we zijn niet de enigen. Echt welkom voelen we ons hier trouwens niet, want de Fransen lijken het alweer aardig gehad te hebben met de vluchtelingenstroom uit het noorden. Wat is dat toch altijd hier? Als je een koffie bestelt kijkt de gemiddelde ober je nog steeds aan alsof je net hebt gevraagd of je zijn dochter mag ontmaagden. Ze zijn ons nu al zat.
Hoezeer we ook vertellen over de erbarmelijke omstandigheden in ons eigen land. De ellenlange rijen voor de zwembaden, het gebrek aan airco’s in electronicazaken en mensen met brandwonden op hun benen omdat ze op te hete leren autostoelen zijn gaan zitten. Het helpt allemaal niks. Zelfs niet als we er een schep(ijs)je bovenop doen en huilend verhalen over lege schappen voor kant-en-klare ijsblokjes in de supermarkt of foto’s laten zien van de overbevolkte camping in Bakkum waar hordes stadsmensen op elkaar gepropt in gammele tenten en krakkemige caravans moeten leven en kinderen vechten om het laatste restje warm afwaswater. De Fransen herhalen dat we, na deze eerste noodopvang, straks toch echt weer terug moeten naar land van herkomst. Wij nemen hun harteloosheid maar even voor lief. Want naast alle fysieke ontberingen, was voor veel Nederlanders de voornaamste reden om te vluchten toch de vrijheid. Van onze borsten! In Nederland lijkt het alweer jaren ongepast, maar hier is het nog volstrekt normaal om topless op het strand te liggen. En dat doen we dan ook. Hordes Hollanders op een rij.
Alle vrolijke paddestoeltjes, beginnende molshoopjes en zachte witte kadetjes kijken hier olijk de wereld in. Alsof ze bevrijd zijn. Er zijn ook skippyballen, rijpe watermeloenen en kneiterharde sjoelschijven. En laten we de half leegelopen waterballonnen en slap gevulde kamelenleren heupflesjes niet vergeten. Hier bestaat vrijheid van borsten (liberté), zijn alle borsten gelijk (égalité) en liggen ze gebroedelijk naast elkaar in het zand (fraternité). Kom daar in Nederland nog maar eens om.
Ik hoorde vlak voor vertrek nog een felle discussie op Radio 1 bij Thijs van den Brink. U weet wel, die EO presentator waarvan je altijd denkt dat ie net iets te lang met zijn hoofd tussen de schuifdeuren heeft gezeten. In zijn programma buitelden voor- en tegenstanders van borstvoeding in het openbaar over elkaar. Maar liefst 23 minuten van de door u en mij betaalde zendtijd ging op aan voorbeelden van ‘borstvoedingcafés’ (ze bestaan) en tips hoe je in een vliegtuig het beste een doek over het hoofdje van je baby kan draperen. Toegegeven, het is allemaal niet even fraai wat je hier op het strand voor je kiezen krijgt, maar alles beter dan dergelijke truttigheid. We hopen hier dus en masse op uitstel van onze uitzetting. Maar als we hier zijn uitgeprocedeerd kunnen we niet anders dan terugkeren. Dat doen we dan natuurlijk wel net als de Fransen: kin omhoog en blote borsten vooruit!
Mooie zomer.
Richard Kemper
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★