Begin augustus vertrok ik met mijn gezin een weekje naar de laars van Italië. Weinig Nederlanders daar dus qua herkenning moest het op Schiphol gebeuren. Tja, als je als BN-er je spontane-selfie-look in de zomermaanden wil trainen, dan moet je de mensen een beetje opzoeken. Ik trimde mijn nonchalante vakantiebaardje net voldoende om herkend te worden en spoot een lekkere deodorant leeg zodat elke keer als ik mijn arm om een opgewonden fan zou slaan, een heerlijke geur ons zou omringen. Zo doen wij dat. Ik geniet altijd zó van de momenten dat ik word herkend.
Eerst kijken ze je wat langer aan terwijl ze de rolodex van bekende gezichten in hun hoofd afdraaien. Dan stoten ze hun reisgenoten om te overleggen of je Nick of Acda bent en als ze eruit zijn vragen ze: “Bent u een BN-er?” Dan kan het grote genieten beginnen. Ik open altijd met: “Nou als u het moet vragen valt het wel mee toch?” Gelach alom maar ik leg meteen uitgebreid uit hoe het zit. “Kent u Veldhuis & Kemper? Ja? Nee, niet van ‘15 miljoen mensen’ dat is van Fluitsma & Van Tijn, nee van ‘Ik wou dat ik jou was’. Ja? Jaaaa!!! Die! (hier liefst stukje zingen samen) Precies!! Nou, daar ben ik de helft van. Nee, die andere helft. Ja serieus, echt waar. Ja, nu ziet u het he? Wilt u misschien een handtekening? Een selfie? Ik heb wel een stick bij me hoor. Zal ik anders even iets signeren? Uw voicemail inspreken? Echt niet? Het is een kleine moeite, ik doe het graag!” Meestal zorg ik dat ik 6 uur te vroeg op Schiphol ben, hebben we lekker de tijd. Maar dit keer, begin augustus, kreeg ik weinig respons. Niemand keek om. Ik zag wel een hoop mensen gefascineerd richting incheckbalie turen, maar daar zat alleen een vermomde drag queen met een gekleurde hoofddoek en een belachelijk grote zonnebril. Mijn vrouw had in een ludieke bui een zwemband met zeedierenprint om haar middel gehangen. Het was een grappig gezicht zo op de loopband. Ze schrok zich rot toen de drag queen uit het niets op haar af rende en schreeuwde “Kan je het zien, zeekoe?” Iedereen in de rij bastte in lachen om dit verdwaalde geval en ging over tot de orde van de dag. In de laars van Italie werd ik precies nul keer herkend en na terugkomst hunkerde ik inmiddels naar een portie aandacht en ging stiekem nog even terug naar Schiphol. Vermomd als clown dit keer, aandacht is aandacht. Helaas werd ik bij de ingang meteen aangehouden door een man met een geweer. Ik riep nog: “Ik kom alleen de boel opblazen” wijzend op het touwtje aan mijn riem waaraan in mijn broek een zakje met ballonnen-om-dieren-mee-te-maken hing. Toen ik na 3 weken werd vrijgelaten kocht ik bij de AKO een AD en las dat Schiphol bijna heel augustus onder extra zware bewaking had gestaan “Na een concrete dreiging”. Het stond er echt, naast een column van Halina Reijn. In mijn zak vond ik nog één ballon. Ik blies hem op en vouwde er een zeedier van. Precies.
Welkom terug allemaal!
Richard Kemper
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★