Ik heb het jaren verborgen gehouden, maar het gaat niet meer. Ook binnen ons bedrijf – Veldhuis & Kemper – is er jarenlang sprake geweest van grensoverschrijdend gedrag. We zijn slechts met z’n tweeën maar dat maakt voor het principe niks uit. Ook bij ons zijn er mensen uitgescholden. Deuren uit sponningen gesmeten. Gekleineerd. Uitgelachen. Weggehoond. Er zijn momenten geweest dat een van ons dacht dat de gel die gekocht was voor de ander expres zorgde voor haaruitval. Op het moment dat de kapper begint te lachen als je vraagt “Waarom knip je steeds vaker zo’n brede middenscheiding?” weet je genoeg.
Als de een zijn tekst vergat tijdens de voorstelling, ging hij na afloop automatisch al op zijn knieën in de kleedkamer van de ander. Hoorde erbij. Je wil in De Champions’ League van het cabaret meedoen of niet. Het kon ook gezellig zijn. Soms. In de bus. Op het toneel. Maar in de coulissen trok meer dan eens een ijzige sfeer op. Liepen discussies uit de hand. En dat ging verder dan roepen “Ik kan het wel met je eens zijn, maar dan zouden we allebei ongelijk hebben!” Veel verder. Gelukkig is er ingegrepen door de directie toen de eerste signalen binnenkwamen. Die directie zijn we overigens allebei zelf. Klokkenluiders noemden we ze, de klagers. Waren we ook zelf.
Dus we stelden loketten in. Meldpunten. Vertrouwenspersonen. Waren we weer allemaal zelf. In een klein bedrijf moet je nu eenmaal van alle markten thuis zijn. Onder strikte garantie van anonimiteit konden we ons beklag doen. Tegen elkaar. Over elkaar. Zonder dat de ander dat hoefde te weten natuurlijk. Dat hielp. We stelden procedures op. Er werd bij ons alleen nog genderneutraal gescholden en elke scheldpartij voorafgegaan door een disclaimer: “De volgende ‘randdebiel’ is niet persoonlijk”. Zo hebben wij sámen gewerkt aan een ‘veilige’ werkomgeving. Dat scheelt. Bij ons geen smeulende puinhopen of wegkijkende impresario’s.
Groot verschil met andere organisaties die tonnen besteden aan trainingsprogramma’s voor een veilige werkomgeving is dat wij nergens proberen te voorkomen dat er ruzie wordt gemaakt. Sterker nog, onze ruzies zijn de kracht van onze samenwerking. De zuurstof waarmee we elkaar op scherp zetten. Het onmisbare ventiel van opgebouwde, onderlinge spanning. En het bewijs dat we ertoe doen voor elkaar. Geen ruzie maken grenst al snel aan onverschilligheid. Over wat je aan het doen bent en wat je voor elkaar betekent. Ik zou bijna zeggen, zonder liefde geen ruzie. Liefde voor het vak. Voor elkaar.
Als mensen structureel worden gekleineerd op basis van ongelijke machtsverhoudingen is dat natuurlijk nergens goed voor. Dat moet worden aangepakt. Beter nog, dat verdient een goeie ruzie! Die alleen maar ‘goed’ is als je elkaar gelijkwaardig de maat kan nemen trouwens. Omdat je weet dat het wel goed zit. Dan is het misschien wel net datgene wat het leven een beetje kleur geeft. Waarbij je wat voelt. Of deelt. Zoals een goede grap, een tranentrekkende film, een lied waarin je elkaar vindt of verdriet wat je samen overvalt.
Als we niet oppassen groeien we naar een samenleving waarin alles steeds vlakker wordt. Waarin alle plooien zijn gladgestreken tot een smetteloos tafelkleed waaronder alle emoties zijn geveegd. Daarom zou ik bijna willen roepen, willen we meer of minder ruzie? Meer, meer, meer! Zo jammer dat Veldhuis daar anders over denkt. Dat wordt weer ruzie. Heerlijk.
Richard Kemper
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★