Als u dit leest, rij ik ergens in Schotland langs een diepe klif of door een prachtig hooggebergte. Althans dat hoop ik, want ze rijden in Schotland links en ik ben geen geweldige chauffeur. Daarom heb ik dat in Nederland alvast geoefend. Was niet zo’n goed idee. Ik rij in Schotland met een groepje oudere mannen met krakende auto’s, maar dat kan ook andersom zijn. Ikzelf heb een oude MGB en dat is een vloek en een zegen.
Een zegen omdat het een voor mij een soort rijdende yogamat is. Het penetrante geluid van de ronkende motor staat simpelweg geen andere gedachten toe en soms is dat heerlijk. Maar het is ook een vloek omdat er eigenlijk altijd iets mee is en ik heb een allergie voor dingen die stuk gaan. Toen ik in het begin ooit aan garagist Coen vroeg hoe lang het ging duren om een paar dingetjes aan de auto te repareren, zei hij: “Ik vind jou niet zo geschikt voor een oldtimer”. Die zag ik even niet aankomen. Ik vroeg waarom niet?
Coen zei dat er met een oldtimer altíjd wel een paar dingetjes zijn. Een kraakje, een overslaande klep, een hortende mastubateur – sorry caburateur – een piepende deur. Meestal gingen die dingetjes vanzelf weer over, als je maar een beetje geduld had om dat moment af te wachten. En als ik dat niet had, zou dit juweeltje voor veel meer ergernis dan plezier gaan zorgen. Ik beloofde dat ik er wel in zou groeien en of hij ondertussen dan wel even een klokje in de auto wilde maken. Dat wilde Coen niet. “In een oldtimer bestaat geen tijd” lichtte hij toe. “Een paar andere boxen voor het radiootje dan?”, vroeg ik. Coen schudde nee. “In een MGB moet je naar de motor luisteren”.
Eerlijk is eerlijk, Coen heeft meestal gelijk. Zelfs toen hij alleen maar besmuikt lachtte toen ik opmerkte dat een groot deel van zijn klanten kakkineuze types waren die bij elkaar kropen onder het mom van een hobby: auto’s. Corporale types die te hard om elkaar’s grappen lachen. “Als een man het portier van zijn auto opent voor een vrouw, heeft ie of nieuwe vrouw of een nieuwe auto”, dat werk. Ik beloofde plechtig dat ik nooit een van hen zou worden. Coen zei: “Daar groei je wel in”.
En ja hoor, deze week monsterde ik dus met m’n groepje aan op de boot richting Schotland. Leren handschoentjes paraat, Engelse ‘flatcap’ op mijn hoofd, zelfs het onvermijdelijke sjaaltje om m’n nek. En wat denk je ? Het is nog leuk ook. Schotland is schitterend, de gesprekken talrijk en er zijn veel grappen die ik hier niet zal herhalen. Want vertellen over een blonde vrouw die als haar baas vraagt hoe lang de file was, antwoordt “Ik weet het niet, ik stond vooraan” kan in deze tijd natuurlijk absoluut niet meer.
Soms gaat het nog ergens over ook. Over pubers die niks doen in huis en vrouwen die rebelleren. Of was dit nou ook andersom? U leest het, ik ga te lang om met mannen. Af en toe is er zelfs een oprecht moment van twijfel. Over iemand’s werk of zijn huwelijk. Ik heb mezelf zelfs al een keer horen zeggen: “Ah joh, meestal gaan die dingetjes vanzelf wel weer over, als je maar een beetje geduld hebt om dat moment af te wachten.” Met dank aan Coen.
Richard Kemper
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★