In de documentaire over Louis van Gaal zegt de meester ergens “Twijfel is niets voor mij”. Ik ben stikjaloers. Twijfel is namelijk ook niks voor mij, maar daar denkt de twijfel heel anders over. Ik twijfel over alles. Zet mij voor een supermarktschap met shampoos en kom me na twee dagen maar halen. Grote kans dat ik nog net zo apathisch voor het antiroos-vak sta als je me achterliet. En dat terwijl ik inmiddels zo kalend ben dat als ik thuis ‘shampoo’ op het boodschappenlijstje zet, iemand er steevast onder schrijft “Vind je dat zelf ook niet een beetje zonde van het geld?” - Smiley. Vinden ze hier hilarisch. Jaja, rot maar op met je smiley.
Als ik voorstel om ‘even’ een filmpje te kijken op Netlfix zie ik mijn vrouw al wegzakken in een depressie. Ze heeft gelijk. Het begint meestal leuk, maar dan… kiezen. Gelukkig zijn er trailers, maar ze laten altijd net dat grappige stukje zien dat totaal niet representatief is voor de film. Een beetje zoals het verkiezingsprogramma van D66. Dus denk je na 3 minuten al, dit wordt niks, maar je houdt je mond. De vorige keer zijn jullie zo immers zeven keer halverwege aan een nieuwe film begonnen en uiteindelijk twee-en-een-half uur later met ruzie gaan slapen. Dat gebeurt je geen tweede keer. Wel dus.
Als wij gaan uit eten, stuurt mijn vrouw me een uur vooruit alvast naar het restaurant om de menukaart te bestuderen, dan kunnen we in elk geval tegelijkertijd bestellen. Enfin, u heeft een beeld. Natuurlijk heb ik mezelf getroost met scheurkalender-onzin als ‘Twijfel is het begin van alle wijsheid’ maar aan Aristoteles heeft mijn gezin weinig boodschap als ik weer eens met zeventien vakantie-opties aan kom zetten om uiteindelijk zo lang te twijfelen dat we voor alles te laat zijn en wéér naar dezelfde glamping in Frankrijk tuffen. Vermoeiend, al die twijfel.
Aan jezelf twijfelen al helemaal. Afgelopen week had ik weer zo’n confronterend moment toen Nederland unaniem over de nieuwe Jumbo-reclame viel waarin bouwvakkers een polonaise over de bouwplaats lopen. Ik moest echt twaalf afslagen nemen voordat ik snapte dat dit misschien niet he-le-maal gepast zou kunnen zijn. Wat zegt dat over mij? Ben ik oppervlakkig? Gevoelloos? En toen ik de link naar de omgekomen bouwvakkers in Qatar zag, zei Jumbo hiermee dan dat ze het goedkeurden? Hebben wij in Nederland opeens geen bouwvakkers meer die van voetbal houden? Moet Gerard Joling er dan ook niet uit? Homo’s kunnen daar ook op straffen rekenen die verder gaan dan billenkoek. Dat zou Gerard misschien nog net trekken. Kan dit grapje eigenlijk wel? Aan alle kanten twijfel ik opeens aan mijn maatschappelijke radar.
Ben ik bijvoorbeeld de enige die het verbale protest van het klimaatschatje in het Concertgebouw nou ook weer niet zó mentsonterend vond dat ie half gelyncht moest worden? Ik vond het wel toepasselijk, een klimaatprotest tijdens het reqiuem van Verdi. Viel nog mee dat het niet tijdens Vivaldi’s vier seizoenen was. En dan inbreken na de zomer, want als dit zo doorgaat doen die andere seizoenen er überhaupt niet meer toe. Mag je dit nog denken? Mag je nog een paar seconden twijfelen aan wat je zelf vindt als iedereen al zeker weet hoe het zit? Het zal de tijd zijn. Ik hou me maar vast aan die andere grote meester, Simon Carmiggelt: “In de herfst krijgt de twijfel altijd gelijk”.
Richard Kemper
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★