Wie bij deze kop meteen aan Waylon en zijn ‘probleempje daar beneden’ denkt, heeft het mis. Al moet ik zeggen: respect voor zijn vindingrijkheid. Deze man kan meer dan geweldig zingen. Vreemdgaan omdat je een erectiestoornis hebt, kom er maar eens op. Inspirerend gewoon. Zo heb ik van de week thuis uitgelegd dat mijn overgewicht komt omdat ik anorexia nervosa heb en ik privé-etentjes aftrek omdat ik stiekem belastinginspecteur had willen worden.
Het schijnt ook dat Glennis Grace tussen het boodschappen doen door cursussen woedebeheersing geeft en Harvey Weinstein afgelopen week in de rechtszaal uitlegde dat hij vaak onaagekondigd zonder kleren de badkamer van z’n hotelsuite uitkwam omdat hij lijdt aan gymnofobie. Wat? Gymnofobie, angst voor naakt zijn. Hij moest er gewoon doorheen. Zo heeft Waylon toch het pad geëffend voor deze schrijnende verhalen en dat is een goede zaak.
Een andere goede zaak is de afschaffing van Sint Maarten. Dat is natuurlijk onvermijdelijk. We hebben het net weer gehad (11 november) maar eigenlijk kan het niet meer. Voor de niet-kenners: het is een soort suikerfeest voor niet moslims. Kinderen mogen langs de deuren lopen met lampionnen, zingen Sint Maarten liedjes en krijgen in ruil daarvoor snoep. Anno 2022 natuurlijk een volstrekt achterhaald fenomeen.
Laten we beginnen met de lampionnen. Daar zitten batterijen in. Batterijen! Alsof we onze kinderen inzetten als huursoldaten om de CO2 uitstoot te boosten. Schandelijk. Er is zelfs een liedje over: “11 november is de dag dat mijn lichtje branden mag.” Nou ik weet niet van wie, maar niet van de Europese Unie! De meeste liedjes zijn in het licht van deze tijd trouwens überhaupt misselijkmakend. Een kleine greep: “Sintemaarten mikmak, m’n moeder is een dikzak…” Hallo!? Dichter bij ‘fatshaming’ gaan we niet komen hoor. En dan gaat het nog door: “M’n vader is een dunnetje, geef me een pepermunnetje”. Hier ben ik even stil van. Mensen met een eetstoornis zó door het slijk halen… dat hier nog geen kamervragen over gesteld zijn is een gotschpe.
Of wat dacht je van “Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten. De meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sint Maarten aan”. De koeien hebben staarten? Laten we in godsnaam niet over koeien beginnen in deze stikstofcrisis, dat is gewoon uitlokking. En waarom hebben de meisjes eigenlijk rokjes aan? Wat is er mis met jongens in rokjes? Hoezo gebruiken we überhaupt nog ‘meisjes’ en ‘jongens’ en hebben we het niet over ‘genderneutrale kinderen’. Met een beetje proppen past dat heus wel, er kan meer in Nederlandse liedjes dan je denkt. Ik kan het weten want ik boek elk jaar nog een fijne vakantie van de zin “Ik niet de ragout maar de pastei was”. Voilá.
11 november is in Limburg trouwens de aftrap van het carnavalsseizoen: vastelaovend! Op veel plekken mag je je dan verkleden. Dat is nog eens een feest van deze tijd want alles mag. Mannen als vrouwen, kinderen als koeien, koeien als genderneutrale varkens, verzin het maar. Een bonte stoet waar de Toppers nog een puntje aan kunnen zuigen. En natuurlijk zijn er optredens. Het schijnt dat Waylon dit jaar heeft afgezegd. Zonde, want hij had al zo’n groot carnavals penispak besteld waar je helemaal in past en dan rechtop staat. Maar dat gelooft niemand meer. Ik bedoelde trouwens iets heel anders met dat 'slap gelul': sterkte allemaal met televisie kijken over de selectie van Oranje komende week.
Richard Kemper
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★