Het was schrijnend afgelopen woensdag op het 20.00 uur journaal op NPO1. Honderd-en-acht seconden besteedde onze nationale nieuwsuitzending aan de vermissing van ‘Ocean Gate’, de duikboot met vijf rijkeluis gekkies. Dat was ruim vijf keer zoveel als de vijfendertig migranten die de nacht ervoor waren omgekomen voor de kust van vakantieparadijs Gran Canaria. Zij kregen twintig seconden. Daarin kon nog net worden verteld dat ze met zestig mensen op een rubber bootje de oversteek naar het beloofde westen probeerden te maken.
Het was een kleine voorbode voor de rest van de week. De hele wereld leefde mee met de vijf idioten die per persoon $ 250.000,- betaalden om in een lekke autoband af te zakken naar vier kilometer diepte op zoek naar een zooitje schroot dat ze vanuit een klein raampje een stuk minder scherp zagen dan de haarscherpe beelden van onderwaterrobots die er inmiddels in overvloed zijn.
Wie het een beetje heeft gevolgd weet dat je moediger moet zijn geweest om aan boord te stappen van die zinkende sigaar dan om te solliciteren bij Dennis Wiersma. Of is het dommer? Alleen de naam al. Had de toevoeging ‘Gate’ bij ‘Ocean Gate’ niet een belletje moeten laten rinkelen? Watergate, Irakgate, Nipplegate? Oké, door de hunkering aan kicks zou je dat nog over het hoofd kunnen zien. Maar als je aan boord stapt en de stuurman pakt een losse Playstation controller en legt uit dat dit het besturingssysteem is dat door bluetooth is verbonden, zou je toch even moeten twijfelen. Iedereen die thuis regelmatig vloekend met zijn telefoon heen en weer staat te zwaaien voor een draadloze geluidsbox zou beter moeten weten. De investering zou ook al niet gerust moeten stellen, zo’n controller kost $ 50,-.
Ben ik verder heel naïef om te denken dat je voordat je een klein appartement investeert een beetje onderzoek doet naar de betrouwbaarheid van die investering? Hier thuis studeren we al twee maanden af op reviews van de consumentenbond bij aanschaf van een elektrische tandenborstel. Tien minuten 'Googelen' had de deelnemers kunnen vertellen dat een ontslagen werknemer in 2018 al waarschuwde dat het glas van het raampje maar geschikt was voor een diepte tot 1.500 meter. Ook was niet iedereen even enthousiast over het feit dat de ingang van van de duikboot van buitenaf werd dichtgeschroefd.
Gun ik het de overledenen? Nee, natuurlijk niet. Zeker niet de jongen van negentien die aan boord stapte om zijn vader te plezieren. Ik had hem graag wat puberrebellie gegund om voor een keer niet te voldoen aan de wensen van pa. Maar heb ik medelijden met de rest? Eigenlijk totaal niet. Als je willens en wetens dit soort risico’s neemt voor dit soort bedragen denk je serieus dat je ‘bigger than life’ bent.
Dat de hele wereld vervolgens uitvliegt om deze ‘thrillseekers’ te redden terwijl een paar duizend kilometer verderop elke dag tientallen mensen met een rubber bootje (zonder controller) omkomen en die hooguit een plekje in de kantlijn van het nieuws krijgen, stemt me alleen maar dieptriest. Met de tranen die er wereldwijd geplengd worden voor de overledenen kan ik dan ook helemaal niks.
En als je alle inspanningen van marine, kustwacht, zee deskundigen en zoekteams ziet die opeens loskomen nu het gaat om vijf bemiddelde verwarde personen die op zoek waren naar hun volgende shot adrenaline, kan je eigenlijk niks anders doen dan janken. Oceanen vol. We zijn diep gezonken. Letterlijk.
Richard Kemper
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★