Bijna een kwart van de jongeren in Nederland twijfelt aan het bestaan van de holocaust. Of ze denken dat het aantal van zes miljoen vermoorde joden “overdreven” is. Ik was in shock toen ik het las en dacht: stuk voor stuk afvoeren naar Auschwitz. Voor een rondleiding dan hè! Nu was er van alles aan te merken op het onderzoek. Iets met steekproeven en de termen ‘ontkennen’ versus ‘overdreven’. Ook hielp het niet dat het onderzoek gehouden was in opdracht van De Claims Conference, een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van Holocaustoverlevenden. Ongewild bekruipt je dan toch stiekem een soort “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”-gevoel.
Maar dan nog, elke procent mensen die twijfelt aan de holocaust is er één teveel. Nu zijn er altijd gekkies geweest en die zullen er altijd blijven. Drie jaar geleden bleek uit onderzoek (Trouw) dat 1% van alle Nederlanders nog steeds denkt dat de aarde plat is en dat ging niet over het uitzendschema van SBS. Vorig jaar legde een groep mensen in Bodegraven bloemen op graven van kinderen die zouden zijn omgekomen door satanisch kindermisbruik door prominente Nederlanders. 13% Van de Nederlanders gelooft niet dat we op de maan zijn geweest. Bill Gates heeft Corona bedacht om de wereldbevolking uit te dunnen, we worden geregeerd door reptielachtige wezens van het Alpha-draconisch sterrenstelsel en volgens kijkcijferonderzoek zijn er anderhalf miljoen mensen die het knikkerprogramma ‘Marble Mania’ geweldig vinden.
Je kunt je dus afvragen of we geschokt zouden moeten zijn nu ook uit onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders niet goed bij zijn hoofd is. We leven in een tijd waarin het steeds normaler wordt om feiten te betwisten. De wartaal uitslaande zwerver op het station konden we nog wegwuiven. Maar nu ook zogenaamd serieuze mensen met stropdassen quatsch beginnen uit te slaan moet je je afvragen of het gek is dat jongeren soms twijfelen aan wat waar is. Voorbeelden?
We kunnen als nudisten picknicken op ski-pistes maar hele volkstammen noemen onze zorgen nog ‘klimaathysterie’. Slaven werden volgens Tweede Kamer-lid Ralf Dekker (FvD) helemaal niet geroofd, maar aangeboden door hun Afrikaanse broeders. Iedereen die het slavernijmuseum op Curacao bezocht weet beter. Wij zetten berenklemmen bij Afrikaanse dorpen. Als daar iemand in liep en gilde van de pijn, stoof de rest van de stam toe om te helpen en die vingen we dan. Maar goed, “Wreedheid en onrecht waren in die tijd nu eenmaal aan de orde van de dag” volgens Dekker, die de excuses van Rutte onzin vindt. Bijna 30% van de SGP kiezers gelooft dat Corona is gebruikt om ons te injecteren met een chip. En Van Haga verspreidde pas nog een bericht waarin onder meer stond dat het bestaan van HIV fake is, drieëndertig miljoen doden (WHO) ten spijt.
Ja, het is goed om jongeren te leren dat ze niet alles rücksichtslos moeten geloven wat autoriteiten roepen. Anders zouden ze nog steeds geloven dat je van seks voor het huwelijk in de hel komt. Al vragen heel wat vrienden zich nu af, bestaat er ook sex na het huwelijk dan? Maar dat terzijde.
Misschien wordt het tijd dat we onze kinderen leren dat wartaal niet meer alleen van zwervers op het station komt maar ook van stropdassen op TV. Het is aan driekwart van ons om het verschil tussen zin en onzin te blijven uitleggen. Jamie Vaes hoofd tussen de deur: niet waar. Holocaust: waar.
Richard Kemper
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★