Er was nog één stukje appeltaart over. Dat stond op het aanrecht. Ik wist het zeker. Zij ook. Nu was het weg. Zij had het niet gedaan en ik ook niet (dit keer). Een verfrommelde prop aluminiumfolie lag op het bord als stille getuige. Ah, mijn puberzoon weer in de bocht natuurlijk. De appeltaart valt immers niet ver van de boom. Hij wist van niks. Ik zei: “Dat moét wel want mama en ik hebben het niet gedaan dus…” Hij eiste een onderzoek. Sorry? Hij nogmaals: “Ik zeg niks, eerst een onderzoek!” Had ie op NOS Stories gezien: niks is zeker zonder onderzoek.
Alleen deze week al: Eva Kaili, vicevoorzitter van het Europees parlement zou zijn omgekocht door Qatar. Haar vader sleepte net een koffer met € 750.000,- cash naar buiten toen de politie aankwam en haar partner Francesco Giorgi had de fraude inmiddels bekend, maar zonder onderzoek zei dit natuurlijk niks. Ook het gedrag van het Nederlands elftal na de deceptie tegen Argentinië wordt onderzocht door de FIFA. Alles staat op beeld, maar zonder onderzoek weet eigenlijk niemand waarom Nederlandse spelers bij de strafschoppen met de Argentijnen meeliepen naar de 16 meter. Misschien waren ze hun sleutel daar ergens verloren? En had Messie gewoon jeuk aan z’n oren?
Op het ministerie van Buitenlandse zaken komt ook een onderzoek, dit keer naar aanleiding van – je raadt het al - een onderzoek. Ambtenaren noemden mensen uit het buitenland vanwege hun huidskleur ‘apen, bokito’s, negers en zwarte piet’. Specifieke landen waren ‘apenlanden’ en “Aziaten moesten terug in hun hok worden geknuppeld”. Maar ja, of dit nu racisme was of niet moest natuurlijk eerst worden onderzocht. En wat bleek? Racisme. Nu komt er een nieuw onderzoek. Minister Hoekstra wil tot op de bodem uitzoeken “wat er aan de hand is”.
Drukke tijden voor Wopke die zelf ook al een onderzoek aan z’n broek heeft hangen naar meineed in de toeslagenaffaire. Al in 2017 riep iemand dat het op zijn toenmalige ministerie een grotere puinhoop was dan in het Engelse koningshuis maar van die memo had later niemand meer gehoord. Ook niet toen ernaar gevraagd werd door de parlementaire commissie. Onderzoekscommissie uiteraard.
Verder wordt sinds deze week onderzocht of Pepijn van Houwelingen zich schuldig heeft gemaakt aan smaad omdat ie op een foto van twee ministers een vlag van de Verenigde Naties heeft vervangen door een Nazi-vlag. Ach, misschien wilde Peppie alleen maar een kleurstijladvies uitbrengen of had ie op Twitter een virus opgelopen (ondanks dat ie niet in virussen gelooft). En de Voedsel- en Waren autoriteit gaat onderzoeken of de undercoverbeelden van Varkens in Nood waarin de dieren stroomstoten van 5000 volt krijgen, betekenen dat varkens ‘hardhandig’ worden aangepakt. Nee dat weet je nooit, voor hetzelfde geld waren dit speciale SM-varkens.
Ondertussen wachten we met z’n allen nog steeds op de uitslagen van de onderzoeken naar The Voice. Al maakt die waarschijnlijk geen klap meer uit voor de verdachten want in dit soort gevallen geldt: waar onderzoek is, is vuur. Hoe ik dat weet? Dat blijkt uit onderzoek. Het onderzoek naar het appeltaartmysterie bij ons thuis is inmiddels in volle gang. Over drie jaar weten we meer.
Richard Kemper
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★