Het is de week van Louis. Na zijn meesterlijke persconferenties (“Ja, daar zit ik weer. Ik wist zelf ook niemand die het beter zou kunnen dan ik”) en de 6-1 overwinning op Turkije is Louis definitief heilig verklaard. Ons koele landje kan zomaar ontsteken in gepassioneerde lofzangen, vraag maar aan Prins Bernard junior. Die werd de ene week nog geslacht door zijn bizarre brief aan Chef’s Special om voor nul euro op te treden maar heeft het na een succesvol Formule 1 weekend allemaal toch heel scherp gezien. Hij heeft er dan ook de bril voor.
Louis is al langer een fenomeen en ik snap dat. We kennen elkaar. Louis heeft mij ooit geselecteerd om mee te gaan met het Nederlands elftal naar het WK in Brazilië. U lacht, ik meen het. Het ging zo. In dit vak hoort het er nu eenmaal bij dat je soms iets doet voor het goede doel. Daar zijn onderling allemaal stilzwijgende afspraken over. Hoe groter je bent als artiest, hoe groter het doel waarvoor je iets mag doen. Marco Borsato doet Warchild, Bridget Maasland de zwerfhondjes. Het was onze beurt een half uurtje grappen te maken op een benefietavond voor Free a Girl, de nobele organisatie die streeft naar een wereld zonder commerciële seksuele exploitatie van kinderen. Opgericht door Yolanthe, die ons hoogstpersoonlijk - via een medewerkster - vroeg op te treden. Zoiets weiger je niet.
Het was een chique avond in restaurant de Red Sun in Blaricum. We waren doodnerveus want Jeroen van den Boom en Gordon zaten op de eerste rij en voor je het weet zit je in de Toppers. Yolanthe was er trouwens niet. We verexcuseerden haar met de woorden dat ze vanwege haar drukke agenda helaas moest afhaken, de uitverkoop in Istanbul was net begonnen. Vonden ze toen leuk. Na afloop landden twee sterke handen op onze schouders. Louis. “Luister” zei hij met zijn kenmerkende intonatie die elk woord apart in het zonnetje zet. “Ik vond jullie nooit leuk. Mijn vrouw Truus wel. Maar nu heb ik jullie gezien en nu vind ik jullie ook leuk. Dus ik neem jullie mee naar Brazilië. Daar treden jullie drie keer op. Een keer voor de dames, een keer voor de sponsoren en een keer voor het team en staf. Afgesproken.”
Je zou na “Afgesproken” misschien een “?” verwachten, maar die kwam niet. Het was gewoon afgesproken. Nu zijn Veldhuis en ik niet zo van het voetbal, ik kan me van mijn jaar in de E8 bij ADO’20 in Heemskerk eigenlijk alleen de schreeuwende vaders herinneren: “Niet op een kluitje!!!!” Maar dit vonden we geweldig en voelden ons door Louis even de beste cabaretiers van het land. Wat het precies was? Een combinatie van iemand recht aankijken, zeggen wat je vindt en daar he-le-maal achter staan. Geen knippering in zijn ogen gaf blijk van enige twijfel. Het was gewoon zo. Ik denk dat Louis hiermee veel meer voor elkaar kan krijgen dan een top WK in Qatar.
Geef hem een middag met Rutte en Kaag en we hebben een kabinet. Stuur hem naar Afghanistan en de Taliban maken excuses. Laat hem een boswandeling maken met Willem-Alexander en hij gebruikt zijn jachtpakje alleen nog met Carnaval. Hoe het was in Brazilië? Nooit meer wat gehoord. Maar dat dondert niet, ik was even geselecteerd voor het Nederlands elftal. Wie kan dat nou zeggen?
Richard Kemper
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★