Het zal toch niet…” heb ik de afgelopen weken meermaals gedacht. Ik wilde het echt niet, maar in deze maakbare wereld is het nog een van de laatste dingen waarover we géén controle hebben: wat we denken. Oké, en het weer. En Ajax. En de gasprijs. En voor de meeste middelbare mannen; hun gewicht, wat er wordt gekeken op tv, wie er op vrijdagavond wordt uitgenodigd, waar de vakantie naartoe gaat, welke kleur de nieuwe auto wordt, naar welk tuincentrum jullie op zaterdag gaan en hoe je kerstoutfit eruit ziet. Maar voor de rest; alles is te sturen.
Tot ik dus dacht, het zal toch niet? De eerste ‘trigger’ was de officiële winstwaarschuwing deze week van Pfizer wegens het ‘achterblijven’ van Corona. Koren op de molen voor het argument dat Corona een uitgevonden virus is, bedoeld om bepaalde kringen rijker te maken. Het landde op het bedje van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat kritiek uitte op de Corona-aanpak. Tel daarbij de tranentrekkende verhalen op van mensen met lange termijn bijwerkingen van het vaccin en er bekruipt je toch stiekem een ongemakkelijk gevoel. Bovendien blijkt dat er ook zonder Corona nog sprake van oversterfte dus hoe zit dat dan? Voor je het weet denk je: het is toch allemaal een beetje verdacht.
En daar zit nu precies het probleem. De wappies verbinden zoveel verschillende onderwerpen met elkaar dat er altijd wel ergens iéts uitkomt. Nu Rutte liever een baan als NAVO topman ambieert dan conciërge op een VMBO is dat natuurlijk onderdeel van The Great Reset en allemaal vooropgezet. Dat ‘jodenclub’ Ajax eindelijk weer wint op het moment dat Israël Gaza binnen dendert is natuurlijk ook geen toeval. En dat de electrische Tesla in prijs wordt verlaagd in precies dezelfde week dat de olieprijs door het dak gaat is 100% zeker bedacht door Elon Musk. Natuurlijk, zijn broertje Kimbal Musk is niet voor niets ‘Agenda Contributor’ van het World Economic Forum van Klaus Schwab.
U weet wel, de globalist die in zijn ‘Big Shift’ pleit voor een samensmelting van mens en machine door het inplanten van chips onder de menselijke huid. Laat Elon Musk nu net vorige maand een ‘go’ hebben gekregen voor de eerste proeven met het implanteren van chips in menselijke hersenen via zijn bedrijf Neurolink... Ik zeg niks. De belangen zijn kristalhelder. Of denkt u echt dat dit nog allemaal toeval is? Ook als ik vertel dat Britt Dekker het nieuws dat ze vorige week Europees Kampioen Spaans paardendressuur is geworden als eerste deelde op X? Inderdaad, voorheen Twitter en nu drie keer raden, van Elon Musk!
Als er nu nog geen kwartjes vallen weet ik het niet meer. Alles is verbonden en we zitten er middenin. U begrijpt dat ik allang niet meer vreemd op kijk als mijn vrouw vraagt wat ik van haar nieuwe schoenen vindt en als ik zeg “Mwoach” ze roept: “Je vindt me dus dik!” In onze complotwereld is alles logisch.
Zoals Theo Maassen ooit zei “Vroeger was er nooit iets aan de hand met het milieu, nu heb je al die buitenlanders en zit er ineens een gat in de ozonlaag!” Het klopt als een bus, maar het slaat nergens op. Vroeger heette dat cabaret.
Richard Kemper
Instagram @richardkemper
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★