Heeft u het Debat van Nederland gezien op SBS? Mijn hemel, ik verlangde even ontzettend naar de kalmte op een gemiddelde kinderopvang op de ochtend dat Sinterklaas langskomt. Maar dan wel nadat alle kindjes het suiker uit de pepernoten en chocoladeletters hebben gezogen. Wat een tsunami was het afgelopen donderdag. Misschien niet zo gek met nog een paar dagen tot de verkiezingen. Het was dezelfde opwinding die er heerst tijdens de laatste dagen dat boeren hun keuze moeten maken uit de overgebleven desperado's bij Boer zoekt Vrouw. Daarover gesproken: ik dacht niet dat ik het snel zou roepen, maar ik miste Caroline!
We kunnen alles van haar zeggen, maar niet dat het een opgewonden standje is. Of ze nu zin of onzin praat, ze klinkt altijd alsof ze net uit bed komt. Eerst koffie! En dat was precies wat we hadden kunnen gebruiken tijdens het SBS-debat. Hier en daar een vertrouwde Caroline-kuch om even op adem te komen. Een kippenhok was het. Of om met Caroline te spreken, een legbatterij.
Wilders blafte als een pitbull die aan een te korte riem vastzat met een asielzoeker op bijtafstand waar ie nét niet bij kon. Dat doet twintig jaar oppositie dus met je. Hij liet makkelijker standpunten vallen om op het pluche terecht te komen dan Henk Krol van partij wisselt. Asielstop? Ah joh, hoeft niet per se. Islam een ‘existentieel gevaar’? Ach, zo heet moet je de harira (Marokaanse soep) niet eten. Wat ik daarvan vind? Laat ik het zo zeggen, Peter Gillis die belooft dat ie fan is van het werk van Dostojewski klinkt geloofwaardiger. Mooie woorden, maar ik vertrouw Geert voor geen centimeter. Ik zie Marc Overmars nog eerder z’n sexverslaving-therapie afmaken en publiekelijk toegeven dat driehonderd pagina’s dickpics best wel veel is. "Maar ja, er zaten ook mooie teksten bij en een roman is nu eenmaal ook dik. Of is het nu dick?"
Yesilgöz had als vrouw meer testosteron meegenomen naar het debat dan het gemiddelde tafelgezelschap bij Vandaag Inside en dat werkte. Maar de betuttelend repeterende “Ach kom op nou” aan het eind, compleet met duidelijk voor de spiegel geoefende ‘Pam, je haar danst’- hoofdschudden was ronduit irritant. Frans de (zelfbenoemde) Verlosser had het moeilijk. Als een vader die aansluiting probeert te vinden op de klasseavond van z’n dochter viel hij buiten de boot. Ik vond het een beetje zielig. En dat is waarschijnlijk het laatste wat je wil als je gaat voor het premierschap. En Pieter? Ach Pieter. Het staat hem gewoon niet, die positie van mooiste meisje van de klas waar iedereen mee uit wil. Dat meisje droomt zelf namelijk het liefste weg in een verlaten Enschedese bibliotheek bij een rapport over de micro-economische verkenning van Patagonië en het effect daarvan op de huurtoeslagen in Goes.
Pieter is het bewijs dat je vaak het meest bereikt door er het minst te zijn. Werkt bij mij thuis ook al jaren prima. Toen Pieter thuis zat stond ie torenhoog in de peilingen, maar nu hij geen tijd meer heeft voor een burnout en overal aanschuift, zakt ie stoethaspelend een beetje weg. Al met al had het debat één overduidelijke winnaar: Wilfred Genee. Ik weet niet wat hij de lijsttrekkers als debatfluffer vooraf had gegeven, maar als je vier volwassen mensen die het eigenlijk voor de helft met elkaar eens zijn, elkaar toch zó heftig in de haren kan laten vliegen, dan kan je wat.
Richard Kemper
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★