Heeft u ook zo genoten van alle foto’s van geslaagde examenleerlingen op Facebook en Instagram? Volgens mij hebben ze afgesproken hoe ze gefotografeerd willen worden. Vooral jongens hebben een uniforme look. Nederlandse vlag om de schouders, fles champagne in de hand of aan de mond en lachen, zo breed mogelijk. En oh ja, als het even kan vanaf een balkon. De meisjes sprongen vooral in de lucht. Wonderlijk, ik had de memo even gemist maar mijn zoon had hem duidelijk wel gekregen.
Of ik blij voor hem ben? Natuurlijk, maar ook voor mezelf. Wat een stressgedoe. Toen ikzelf ooit slaagde mocht ik mijn vader bij hoge uitzondering op z’n werk bellen. Dat was al heel wat. Hij zat uiteraard in een vergadering. “Dat komt dan vanavond wel” zei m’n moeder en stuurde me op de fiets naar het dorp voor tompoucen. Nu zitten ouders de hele dag aan hun kind geplakt met hun mobiele telefoon in de aanslag om hét telefoontje van school te filmen. En erna snel de supermarkt in voor de ‘spontane’ borrel.
Ik werd dit jaar vooral vrolijk van die paar ouders en kinderen die de moed hadden om gezellig naast een lege vlaggenstok te staan en erbij te zetten “Helaas, gezakt! Volgend jaar pakken we hem!” Als je er zo naar kunt kijken, dan ben je leuk. Alles beter dan die gefrustreerde vader die uit onmacht een foto van zijn gezakte zoon postte met als onderschrift “Die van mij is stuk.” Het is ook wel een harde overgang zo ineens, ook voor de ouders. Jarenlang zijn we gewend dat onze kinderen alles halen en zijn ze allemaal kampioen. Er is toch geen kind dat ooit zakt voor zijn veterstrik-, zwem- of verkeersdiploma? Als ze meedoen aan de avondvierdaagse tillen we ze desnoods over de finish en bij het toneelstuk op school heeft iedereen de hoofdrol.
We geven onze kinderen daarmee een totaal vertekend beeld van het leven. Want dat bestaat natuurlijk vooral uit zakken. Welk huwelijk verloopt nou rimpelloos? Iedereen die getrouwd is weet; een huwelijk is vooral samen problemen oplossen (die je in je eentje niet zou hebben, maar dat terzijde). En ben je net geslaagd in het vinden van je vrijstaande droomhuis, plannen ze er een asielopvang naast. Zit je met je vrienden van je afvalclubje in de groepsapp “Dit wordt onze zomer”, kan je dat half juni al veranderen in “Volgend jaar wordt onze zomer!”. En kon je ooit nog een vlaggenstok omver pissen, op een dag denk je opeens “Ben ik nou aan het nadruppelen of is dit nog plassen?”
Alles wordt minder, alles valt tegen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. We helpen onze juweeltjes meer met af en toe een goede tegenvaller opwerpen, dan altijd maar zeker weten dat ze nog profvoetballer kunnen worden. Als je maar wil! Of zangeres. Of politicus. Oké, dat laatste lukt meestal nog wel. Bottom line; het succes van dingen meten we af aan de verwachtingen die we er vooraf van hebben. Hoe eerder we gewend zijn dat dingen soms tegenvallen, hoe soepeler we daar later mee omgaan. En dat zijn natuurlijk degenen die ’t verste komen. Of op z'n minst het gelukkigst worden.
Ik wens alle in één keer geslaagden daarom veel sterkte in hun verdere leven. Hopelijk nemen de gezakten ze een beetje op sleeptouw. Want de laatsten zullen de eersten zijn. Dat weet ik dan weer zeker.
Richard Kemper
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★