Het leek zo’n leuk idee, een toneelstuk maken en spelen in het Veldhuis & Kemper-loze jaar. Echt even wat anders. Het werd de relatiecomedy; Hart tegen Hart. Met Rick Engelkes, Sandra Mattie en Peggy Vrijens spelen we een luchtig stuk over een gezellig bedoeld avondje van 2 stellen dat aan alle kanten mis gaat. Alleen nog even repeteren en hop de planken op! Zo moeilijk kan dat hele toneelspelen toch ook weer niet zijn, dacht ik nog. Daar dachten de anderen heel anders over.
Oké, misschien hielp het niet echt dat ik de eerste 2 weken van de repetitieperiode continue in een deuk lag over alle do’s and dont’s die er blijkbaar kleven aan toneel. Zo werden de actrices bijkans onpasselijk als ik het over ‘de show’ in plaats van ‘het stuk’ had. Ik op mijn beurt kon er maar niet aan wennen dat ik Rick Engelkes opeens Rob moest noemen in ‘het stuk’. Tuurlijk, we spelen iemand anders, maar dat kan toch ook met je eigen naam? Nu hoorde ik elke keer als ik Rick ‘Rob’ noemde in mijn hoofd een zaal vol mensen fluisteren “Rob? Maar dat is toch gewoon Rick Engelkes?” Ik kreeg de naam ‘Marc Wentzel’. Was ik ook niet gek op, maar ik moest het ermee doen. Het repeteren zelf ging prima. Nou ja, af en toe opperde ik een zin aan te passen. Mijn collega’s keken me dan aan alsof ik net Mohammed zelf had beledigd. “Maar dat hebben de schrijvers precies zo bedoeld!” zeiden ze. Nou heb ik zelf tekstbijdragen geleverd dus ik kon makkelijk zeggen, “Ik heb het even overlegd en het mag hoor!” Wat weten acteurs er nou van, dacht ik dan. Maar dat ging zomaar niet. Eerst nog een weekje stoeien op de zin zoals ie er stond vond iedereen. Ik dacht regelmatig: toneel is écht een andere wereld. Ik bespaar u mijn puberale gegiechel bij de eerste try outs als ik een een hete ovenschaal moest pakken die ijskoud was of als Rick –sorry: Rob!- naar binnen liep met een jas aan, terwijl toch iedereen zag dat ie net uit de warme coulissen kwam of bij het zogenaamd appen op het plastic showmodel telefoon uit de Vodafone winkel. Ik zette me eroverheen. En dat ging best aardig. De grappen konden iets beter werken, die moest ik misschien nog net iets anders maken. Totdat mijn collega’s me na de tweede try out even apart namen. “Rich, als jij al niet gelooft wat je staat te doen, hoe moet het publiek dat dan geloven?” stonden ze voor me. Ik lachte en probeerde ze uit te leggen dat toneel in mijn ogen toch echt een andere wereld was. “Precies!” zeiden ze, “Dat is het precies, een ‘Andere Wereld’... Maar dan moet je daar wel zijn. Elke avond van 20.15 tot 22.00 uur.” Touché… Er viel een kwartje. De try outs erna ‘maakte’ ik geen grappen meer, maar gebeurden ze. Ik speelde geen relatiecomedy, maar beleefde een mislukte avond en ik maakte geen ruzie, maar ik had het gewoon. Eerlijk is eerlijk, alles werkte 3 keer zo goed. Zo gek zijn ze niet, die acteurs.
Tot in het theater!
Richard Kemper (Oh nee;)
Marc Wentzel!
Vanaf 2024 gaan we weer werken aan een nieuw programma! We weten nog niet wat het wordt, met wie of waarover het zal gaan. Alleen dat we er allebei zijn staat vast. Heerlijk als alles nog open ligt!
Vanaf april t/m juni 2024 spelen we in een beperkt aantal zalen werkvoorstellingen waarbij we onze eerste spinsels de wereld in zullen werpen!
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer.
Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? In hun nieuwe cabaretprogramma Hou Dat Vast denken ze elkaar alles te kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is...
Confronterend grappig is het in ieder geval wel! Met ontroering als onverwachte bonus. Dat weten ook de bezoekers van hun laatste programma Geloof ons nou maar waarmee Veldhuis & Kemper naast volle zalen en prachtige recensies ook een schitterende nominatie voor de belangrijkste cabaretprijs van Nederland ‘de Poelifinario’ in de wacht sleepten.
U snapt, de mannen hebben maar één wens: Hou dat vast!
"Er zijn van die momenten in je leven dat het er even op aankomt. Dat het alles of niets is, nu of nooit, de dood of de gladiolen. Sterker nog, volgens Veldhuis & Kemper is elke dag zo'n moment. Want of het nu in je werk is, je relatie, de opvoeding, je seksleven of je vriendschappen; er is altijd een keuze. Ga je door op de weg die je loopt of is het tijd om de boel eens door flink elkaar te schudden? Al was het alleen maar om er een keer een lekkere, frisse wind doorheen te jagen. En wat doe je als je er achter komt dat je opeens nog alle tijd hebt voor de fouten die altijd nog eens wilde maken... Veldhuis & Kemper staan op dat punt in hun nieuwe cabaretprogramma 'Of de gladiolen' en trekken, zoals we van de mannen gewend zijn, totaal verschillende conclusies. Nou ja bijna, want over één ding zijn ze het eens; zelfs als je het fout doet, doe het dan goed. Of de gladiolen!"
Altijd al eens iets willen vinden van die net zo vaak opgehemelde als vervloekte bijbel, maar er nooit aan toegekomen ‘m te lezen? Geen idee waar je de tijd en het geduld vandaan moet halen? Altijd als een berg opgezien tegen die 1744 bladzijden vol kleine lettertjes? Ja? Remco Veldhuis ook! In “Lang verhaal kort" brengt hij de ongeautoriseerde samenvatting van 2 uur en vliegt op eigen, komische wijze langs de hoogte- en dieptepunten. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als jij. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste maar ook de meest verschrikkelijke verhalen tegen. En uiteindelijk zichzelf…
Ok, na ‘Lang verhaal kort.’ heb je de bijbel weliswaar nog steeds niet gelezen, maar je kan ieder geval wel zeggen: “Ik heb wél de voorstelling gezien!”
Script:
Voor het script en de regie tekende Emmy-winnaar (‘Alles Mag’- 2015) én bijbeldeskundige Maarten van Voornveld en leverde Remco Veldhuis zelf de komische en persoonlijke invalshoek.
Tekst & muziek: Veldhuis & Kemper
Regie: Geert Lageveen
Algemeen Dagblad ★ ★ ★ ★ ★